Enkel neglesoppbehandling

22 januar 2024
Eivind Øi

editorial

Neglesopp, også kjent som onykomykose, er en vanlig tilstand som påvirker negler både på hender og føtter. Dette kan føre til misfarging, fortykning og i noen tilfeller smerter i neglene. Det er flere måter å behandle neglesopp på, men før man velger en behandlingsmetode, er det viktig å få en korrekt diagnose.

Hva er neglesopp?

Før du dykker inn i behandlingsmetoder, er det viktig å forstå hva neglesopp er og hvordan det oppstår. Neglesopp er forårsaket av en mikroskopisk sopp som er en del av en gruppe kjent som dermatofytter. Disse soppene trives i varme, fuktige miljøer, noe som gjør føttenes svette-rike områder et ideelt sted for dem å vokse. Soppen kan infiltrere neglen gjennom små kutt i huden eller gjennom åpninger mellom neglen og neglsengen. Risikofaktorer inkluderer alderdom, redusert blodsirkulasjon, tykke negler, et svekket immunforsvar, bruk av felles offentlige steder som svømmebasseng og gym, og skader på neglen.

Hjemmebehandling og livsstilsendringer

Den første linjen av neglesopp behandling kan ofte handle om endringer du kan gjøre hjemme. Over-the-counter behandlinger som antifungale kremer og neglelakk er lett tilgjengelige og kan være effektive i tidlige stadier av neglesopp. Det anbefales også å opprettholde god fothygiene. Dette inkluderer å tørke føttene godt etter bad, benytte antifungalt fotpulver, og bytte sokker og sko regelmessig for å redusere fuktighet.

Videre er det viktig å trimme negler rett over og holde dem rene. Disse tiltakene kan forhindre at neglesoppen sprer seg og forverres. Men hvis du har en alvorlig tilstand eller neglesoppen ikke forbedres, kan det være på tide å søke profesjonell behandling.

Neglesopp behandling

Profesjonelle behandlingsmetoder

Når hjemmebehandlinger ikke fører til forbedring, kan det være nødvendig å konsultere en fotterapeut eller dermatolog. De kan foreskrive orale antifungale medisiner, som terbinafin eller itraconazole, som kan bekjempe soppen fra innsiden. Disse medisinene er ofte kraftige og kan være nødvendig over en periode på flere måneder, men de kommer også med en risiko for bivirkninger og er kanskje ikke passende for alle individer.

En annen effektiv behandling er laserterapi. Denne moderne metoden bruker målrettede laserstråler for å varme opp og ødelegge soppen uten å skade det omkringliggende vevet. Laserbehandling anses som en trygg og smertefri metode, og mange pasienter rapporterer om gode resultater. Andre profesjonelle behandlinger kan omfatte kirurgisk fjerning av neglen hvis den er sterkt påvirket, eller fotterapeut kan gjøre en mekanisk debridering, som er fjerningen av infisert neglemateriale.

Moderne teknologi i kampen mot neglesopp

Laserbehandling har revolusjonert måten vi behandler neglesopp på, og tilbyr en ikke-invasiv løsning som ikke krever medisinering. Behandlingen kan ta alt fra 10 minutter til en time avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen. Generelt kreves det flere behandlinger for å oppnå fullstendig suksess, og det kan ta flere måneder før den nye neglen vokser ut helt frisk.

På Laser Skin Clinic fokuserer de på innovative behandlinger som laserterapi for neglesopp. De har moderne laserutstyr og spesialutdannede terapeuter som forstår hvordan man best behandler onykomykose. De kombinerer sin ekspertise innen hud og neglebehandlinger med en personlig tilnærming for å oppnå de beste resultatene for sine pasienter.

Flere nyheter